Een geslaagd Sinterklaasfeest

Binnenkort viert heel Nederland weer Sinterklaas. De ene uitbundiger dan de andere, maar het is zeker de tijd om gezellig samen te komen. Weet je niet wat te doen tijdens deze feestdagen? Dan geven we je enkele tips!

Naar de intocht van de sint

Zodra Sinterklaas het land binnenkomt is dit een groot festijn. Bijna elke gemeente heeft wel zijn eigen intocht. Hierbij springen pieten rond, zijn er spelletjes te doen, staan er vele kraampjes op straat en is er heel wat te beleven. Dit is dan ook zeker een aanrader.

Schoen zetten

Voordat het echte feest begint, mogen kinderen alvast hun schoen zetten. Vaak gebeurt dit vanaf het moment dat de Sint in Nederland is aangekomen. De kinderen zetten een schoentje voor de kachel/verwarming met een wortel voor het paard en een tekening. Daarbij zingen ze een liedje en gaan naar bed toe. De ouders leggen dan een klein presentje in de schoen voor de volgende ochtend. Hoe vaak dit wordt gedaan verschilt per gezin. Deze traditie is ooit begonnen in de kerk waar de armere mensen hun schoentjes door de rijkere gevuld werden met geld.

Lootjes trekken en surprises

We beginnen met de bekendste bezigheid op pakjesavond: lootjes trekken voor het maken van een surprise. Vooral onder kinderen is dit nog steeds een super leuk en creatief jaarlijks iets. Ook al komt het er stiekem vaak op neer dat de ouders het werk doen. Samen met een groep schrijf je per persoon op een stukje papier wat je zou willen krijgen van de sint. Deze papiertjes worden opgevouwen en uitgedeeld. Nu gaat iedereen in het geheim een surprise knutselen met een cadeau erin. Hier hoort traditiegetrouw een sinterklaas gedicht bij over het cadeau en over de persoon die het cadeau krijgt. Klik hier voor voorbeelden van sinterklaas gedichten.

Dobbelspel

Geen fan van surprises? Dan kan je ook het populaire dobbelspel spelen. Hierbij spreekt iedereen een bedrag af (bijvoorbeeld €10) en voor dat bedrag koop je allemaal kleine presentjes. Dit is dus niet specifiek voor iemand gekocht. Op pakjesavond worden alle cadeautjes in het midden van een kring verzameld en pakt iedereen 1 cadeautje om voor zich neer te leggen. Nu wordt er een timet ingesteld van bijvoorbeeld een uur en begint het gooien met een dobbelsteen. Hier zijn verschillende varianten voor, maar dit is een voorbeeld:
1 = pak een cadeautje
2 = cadeau ruilen met links
3 = cadeau ruilen met rechts
4 = Twee cadeaus van anderen omruilen
5 = niets
6 = Eigen cadeau ruilen met een ander
Als de tijd voorbij is, pakt iedereen de cadeautjes die voor zich liggen uit. Er kunnen uiteraard nog extra regels opgesteld worden zodat bijvoorbeeld iedereen aan het eind evenveel cadeautjes heeft.

Films

Zit je meer te wachten op een rustige avond? Dan kun je ook lekker op de bank ploffen met een bak pepernoten en een sinterklaasfilm kijken. Hier enkele voorbeelden:
– De club van Sinterklaas films
– Bennie Stout
– Waar is het paard van Sinterklaas?
– Sint (voor de volwassenen)
– Sinterklaas en het geheim van het grote boek
– Sinterklaas en de pepernoten chaos

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×